Säkrare rutiner i köket

Intresset för matlagning har sällan varit större. Vi inspireras alltmer av bland annat TV-program och kändiskockar. Samtidigt blir många av oss mer och mer medvetna om vad det är för typ av ingredienser vi använder. Här vill vi ha närproducerat och säsongsbetonat för att bidra till en hållbar livsmedelskonsumtion. Viktigt att tänka på är dock att det finns vissa riskmoment när vi arbetar i köket.

Alternativa skärverktyg

Särskilt för dig som har barn eller kanske själv har blivit lite äldre gäller det att se över dina säkerhetsrutiner och utrustning under matlagningen. Ett uppenbart exempel är knivar och andra vassa redskap. Kniven är som bekant en av kockens allra bästa vänner men numera finns det även alternativa produkter som kan minska risken för skärskador. Klicka dig vidare här för att se några inspirerande exempel.

Försiktig hantering vid spisen

Spisen är en annan viktig del av köket. Men också ett föremål som kräver noggrannhet och försiktig hantering. Dels ska den vara stabilt installerad för att stå stadigt. Dels gäller det att hålla både sina egna och sina barns fingrar i styr nära den varma hällen och ugnen. Till exempel kan du montera ett ugnslås och ett skydd runt plattorna som håller barn på behörigt avstånd.