Resa under graviditeten

Att resa när man är gravid är inte på något sätt omöjligt. Men det kan vara bra att tänka till lite extra och göra speciella förberedelser om man börjar planera att resa iväg medan man är gravid.

Innan man bokar en biljett kan det vara smart att besöka flygbolagets webbplats och se vilka bestämmelser de har vid graviditet. Eventuella begränsningar uppstår ofta när man börjar närma sig förlossningen, men det är alltid bäst att kolla själv först.

En flygresa är inte direkt den mest bekväma situation man kan hamna i även när man inte är gravid. Och då man som gravid lättare får ont i ryggen eller svullna ben kan resan snabbt bli ännu mer obekväm.

För exempelvis ben och fötters skull är det smart att ta med sig ett par stödstrumpbyxor. Har man inga kan man beställa dem online för en billig slant. Men det är fortfarande en bra idé att försöka röra på sig när det är möjligt. Av denna anledning kan det vara bra att försöka boka en plats vid mittgången.

Men det är inte bara under själva resan som man har extra saker att tänka på. När man väl nått sitt resmål gäller det att vara noga med både det ena och det andra. Vad gäller mat och dryck finns det alltid saker man borde undvika att äta.

Ute på resande fot brukar man tillägga att man ska vara noga med att äta väl genomstekt eller kokt mat och undvika rå fisk och råa skaldjur helt och hållet. Inte heller bör man äta opastöriserade ostar och mjölkprodukter. Besöker man ett land där kranvattnets kvalitet inte alltid går att lita på är det bäst att dricka allt vatten från obrutna förpackningar istället.