Vedeldat bastuaggregat

Få ordning på bastun och lyft hemestern

Det ser blekt ut med semestrandet i år. Som tur är går det att göra mycket på hemmaplan och det som kanske lyfter en hemester allra mest är bastu och bad. Här får du några enkla tips om hur du kan få ordning på en bastu hemma på tomten.

Träslag

Det allra första vi ska tänka på när det gäller bastun är trä. Träet i bastun är till för att du inte ska bränna dig på ytorna. Där klinker kanske fungerar på golvet kräver en svensk bastu något som släpper ifrån sig mindre värme att sitta på och att ha på väggarna. Vi har så pass höga temperaturer att det annars blir otroligt varmt att sitta på. Gran och Asp är de vanligaste träslagen i svensk bastu, gran kanske för att det var så otroligt lätt att få tag på förr. Här finns en förteckning över träslag som fungerar i bastun.

Aggregatet

Den andra saken du behöver tänka på är elinstallationer, både för aggregat och ljuskällor. En bastu är inte bara fuktig, det finns också ett mycket högt ångtryck. Därför ställs särskilda krav på elen i bastun och du måste använda dig av en elektriker. Om du väljer en vedeldad värmekälla behöver du förstås inte el till den men då krävs istället rökkanaler som är brandsäkra. Här hittar du olika alternativ för bastuaggregat.

Ventilation

Ventilation är ofta det som brister när man bygger sin bastu själv. Det går inte att trycka för mycket på att få rätt ventilation i bastun. Du behöver tilluft och frånluft och tilluften behöver komma in vid aggregatet. Om du inte vet vad du gör här så ta hjälp av en ventilationsfirma. Bristande ventilation gör både att bastuupplevelsen blir sämre och kan orsaka skador på huset på sikt om du har din bastu inomhus. Läs mer om ventilation här.