Att hyra ut lägenheten medan du reser

Är du ofta på resande fot? Då kanske din lägenhet står tom lite oftare än den behöver. Är du borta i lite längre stötar åt gången så kan det vara perfekta tillfällen att hyra ut din lägenhet tillfälligt. Lägenheten slipper stå tom, någon får ett boende och du får en budget för din resa. Inte så dumt va? Här är några saker du bör tänka på innan det är dags att börja hyra ut din lägenhet.

Prata med din hyresvärd

Innan du börjar annonsera ut din lägenhet så måste du prata med din hyresvärd eller bostadsrättsförening. Bor du själv kvar i lägenheten och endast hyr ut ett rum eller en del av lägenheten behöver du inte fråga om lov, så länge du själv bor kvar. Lämnar du hemmet för till exempel en resa under tiden så har hyresvärden rätt att neka uthyrande av lägenheten. Är allt okej med hyresvärden eller bostadsrättsföreningen så är det dags att börja annonsera.

Hur annonserar jag ut lägenheten?

Det enklaste och mest effektiva är att annonsera online. Det fungerar alldeles utmärkt att annonsera via sajter som Blocket, AirBnB och liknande. Var noga med att specificera vilka datum det gäller. Glöm inte heller att lyfta reglerna som krävs av din hyresvärd eller förening, och eventuellt egna regler du vill upprätthålla.

En av de viktigaste sakerna är att lyckas bilda sig en uppfattning om personen eller personerna som ska hyra din lägenhet. Det sista du vill är att någon ska störa grannar, bryta regler eller rent av förstöra något i ditt hem. Tänk på att det går att ordna kontrakt för kortare perioder, det kan vara en trygghet både för dig och den som hyr.

Förberedelser

Även om du helst av allt drömmer om din resa så kan det vara en bra idé att göra en del förberedelser, städning till exempel. Du vill ju såklart att den som hyr får ett bra intryck när den anländer hem till dig. Har du ett fullspäckat schema fram till resan så kan det vara ett bra alternativ att anlita någon som tar hand om städningen åt dig. Du kan även ordna en städning innan du kommer hem igen, det är alltid skönt att komma tillbaka till ett nystädat hem.

Har du värdesaker liggandes i lägenheten så kan det vara en bra idé att lämna bort dem medan du reser. Även om du fått ett bra intryck av hyresgästen så är det alltid bäst att vara på den säkra sidan. Finns det saker du är speciellt rädd om så kan du höra om du kan få förvara dem hos en vän eller familjemedlem medan du är borta. Då slipper du oroa dig.

Ett tips är att byta kontaktuppgifter med den som ska hyra. Personen som hyr kan på så sätt få tag på dig om något skulle inträffa, och du kan höra av dig halvvägs på resan och stämma av och försäkra dig om att allt går bra.